NAS?

posted in: hardware | 0

NAS er en forkortelse for “Network Attached Storage” og kort fortalt betyder det en disk som er forbundet til dit netværk. Der findes også SAN “Storage Attached Network“, men disse er typisk noget dyrere og primært noget man finder i datacentre.

 

De fleste af os har sikkert en masse forskellige elektroniske enheder rundt omkring i hjemmet. Alle disse enheder gemmer hver i sær på en masse data som typisk kun er tilgængeligt for dem selv.

 

En løsning på dette kunne være en centralisering af sine data, mange benytter sig allerede i dag af sådanne en løsning med de mange forskellige PUBLIC CLOUD muligheder.

Hvis ikke man ønsker at have sine data liggende i skyen, der kan være flere grunde til dette, så kunne en PRIVATE CLOUD være løsningen, altså hvor man selv håndtere sine data.

Ved selv at administrere sine data har man (mulighed for) fuld kontrol over disse og dermed hvem der har adgang.

Der er fordele og ulemper ved både PUBLIC og PRIVATE, så vælg den som passer bedst i lige netop din situation.

 

Et oplagt valg til en NAS boks kunne være en af de mange muligheder fra SYNOLOGY.

De kommer i forskellige størrelser med plads til 2x, 4x eller flere diske. Tanken er at man vælger den størrelse som dækker ens behov, evt. med henblik på at man kan vokse senere skulle dette blive nødvendigt.

Deres DS416 model har plads til eks. 4x diske og koster i skrivende stund lidt under 3.500,-.

Antal ønskede harddiske skal også tilføjes denne pris, en egnet NAS disk på 6TB kan købes for omkring 2.000,-.

Den samlet pris løber derfor op på 11.500,-, hvilket bestemt også er en slags penge, men så har man også adgang til 18TB data (RAID5 beskyttet).

ds416

 

6TB er ikke den største disk på markedet i dag, men de større modeller på 8GB og 10GB giver nogle tekniske eller økonomiske begrænsninger. For at nå disse store data mængder benyttes plader med SMR (Shingled magnetic recording) eller hermetisk lukkede diske fyldt med HE (Helium).

En disk uden alle diske krumspring vil indeholde 5x skiver (á 1.2TB) og rotere med en hastighed på 5400RPM. Dette vil alt andet lige give en køligere og dermed mere driftsikker konfiguration, en vigtig faktor hvis man skal turde stole på at ens data er i sikkerhed.

*update*

Seagate har lavet en 8TB disk med 6x skiver (á 1.33TB) med konventionel PMR teknologi og disse vil derfor egne sig glimrende til NAS bokse!

 

 

En kort opsummering kunne se således ud:

PRIVATE

  • Omkostninger ved indkøb og drift (NAS + HDD)
  • Håndtering af backup (USB disk eller Cloud)
  • Du kontrollere hvem der har adgang (Sikerheden begrænset til dine evner)
  • Potentiel hurtigere adgang til data (LAN er typisk hurtigere end WAN)

 

PUBLIC

  • Ingen omkostninger ved etablering (Gratis oprettelse og typisk ~20GB)
  • Omkostninger ved større datamængder (Du betaler for mængden af data du har liggende)
  • Det er ukendt hvor mange “bots” der har adgang til dine data og hvor de geografisk er placeret (Hvis man har hemmelige dokumenter kan dette være et problem hvis ikke data er krypteret)
  • Hastigheden til dine data er begrænset af din hastighed til nettet (Store mængder data kan være langsommelige at hente ned)
  • Håndtering af backup (Et andet sted i skyen eller måske en service kan købes)